Euthanasie bij psychische aandoeningen is een reële optie voor patiënten die uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Zo vindt Menno Oosterhoff dat zijn collega psychiaters hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen patiënten met een euthanasieverzoek. Niet langer doorverwijzen als het niets oplevert, niet nog langer lijden.

 

Als hulpverlener zijn we ingesteld op het helpen van om mensen, vanuit de ogenschijnlijke maakbaarheid in onze maatschappij richten wij ons vooral op genezing. Terwijl dit lang niet alle gevallen lukt. Wat als er geen reële behandelopties meer zijn om het lijden draaglijk te maken? Wat als je patiënt alleen nog maar dood wil?

 

Om mensen met een doodswens serieus te nemen is het belangrijk om écht contact te maken met je patiënten en alle opties, waaronder ook euthanasieverzoek, als optie te zien. Hierin komen we onze eigen stigma’s tegen, onze eigen angsten en oordelen. Tijd om die onder de loep te nemen.  Dit doen we door een live interview met Menno Oosterhoff, psychiater en betrokken bij vele verzoeken voor euthanasie van patiënten met een psychische aandoening, als second opinion arts en als uitvoerend arts.Vragen die o.a. aan bod komen zijn:

 

 

 Leerdoel

 

 Aanbevolen literatuur

 Over de spreker

Menno Oosterhoff is psychiater sinds 1983 en tevens schrijver en spreker. Hij is open over zijn dwangstoornis waarover hij het boek ‘Vals Alarm’ schreef. Oosterhoff staat erom bekend om discussies over controversiële onderwerpen niet uit de weg te gaan. In mei 2023 kwam het boek ‘Laat met gaan’ uit, wat hij samen met een collega psychiater schreef over euthanasie bij psychische aandoeningen.

 


 

Kernwoorden

Euthanasie bij psychische aandoeningen