Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor angst- en dwangstoornissen. De vernieuwde en herziene Multidisciplinaire Richtlijn is duidelijk. Cognitieve gedragstherapie is en blijft de eerste stap in de behandeling van deze stoornissen.

 

Wat kun je zelf doen om de evidence based behandelingen zo goed mogelijk neer te zetten?

Start bij de basis van CGT en dat is niet per se gemakkelijk. Vaak worden CGT-technieken wel ingezet maar niet altijd op de meest optimale manier of goed afgemaakt.

 

In deze workshop staan we stil bij het gebruik van gedragsexperimenten bij cognitieve therapie en het inzetten van exposure en responspreventie. Wanneer doe je wat?

 

Er wordt in groepjes en plenair geoefend met het uiteenrafelen van vermijdingsgedrag en het opstellen van goede exposure oefeningen. Er wordt besproken wat het verschil is met gedragsexperimenten.

 

Daarnaast is er aandacht voor een terugvalpreventieplan.

 

 Leerdoel

 

 Aanbevolen literatuur

 Over de sprekers

Mirjam Kampman is Klinisch Psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker bij Expertisecentrum voor angst, dwang en PTSS Overwaal, onderdeel van ProPersona. Zij heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van angst- en dwangstoornissen en doet onderzoek naar de optimalisering van intensieve exposure behandelingen en het voorkomen van terugval.

 


 

Kernwoorden

Cognitieve therapie, Exposure (in vivo, interoceptief en imaginair), Gedragsexperimenten, Terugvalpreventieplan