Hoewel cognitieve gedragstherapie een bewezen effectieve behandeling is voor depressie is slechts 40-50% van de patiënten klachtenvrij na een eerste behandeling. Bovendien ontwikkelt 5-20% van deze populatie een chronische vorm van depressie die therapieresistent lijkt te zijn. Deze therapieresistentie, in combinatie met de aard van de depressieve klachten, maakt dat therapeuten zich vaak moedeloos en/of machteloos voelen in de behandeling van deze patiënten.

Schematherapie is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen, maar kan ook een effectieve behandeling zijn voor chronische depressie (Renner et al, 2013). Gedurende de laatste jaren is er een ruime ervaring opgebouwd hoe schematherapeutische methoden en technieken toegepast kunnen worden in de behandeling van deze pathologie.

Deelnemers leren in deze workshop hoe ze een chronische depressie kunnen conceptualiseren in termen van schema’s en modi. Daarnaast leren ze hoe ze specifieke methoden en technieken uit de schematherapie kunnen toepassen in de behandeling van chronisch depressieve klachten. De presentatie heeft een levendig karakter en diverse demonstraites zullen worden gegeven, niet alleen om meer inzicht te krijgen in deze behandelvorm van depressie maar ook om niet ‘besmet’ te raken met de depressieve klachten waarover gesproken wordt.

 

Leerdoel

Aan het eind van de presentatie hebben deelnemers geleerd

 

Aanbevolen literatuur

Renner, F., Arntz, A., Leeuw, I., & Huibers, M. (2013a). Treatment for chronic depression using schema therapy. Clinical Psychology Science and Practice, 20,p. 166–180.

Renner, F., Arntz, A., Peeters, F. P., Lobbestael, J., & Huibers, M. J. (2016). Schematherapy for chronic depression: Results of a multiple single case series. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 51, p. 66–73.

Renner, F., DeRubeis, R., Arntz, A., Peeters, F., Lobbestael, J., Huibers, M.J.H. (2018). Exploring mechanisms of change in schema therapy for chronic depression Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 58 (2018),p. 97-105

Wheatley, J., Hackmann, A. (2011). Using imagery rescripting to treat major depression: theory and practice. Cogn. Behav. Pract., 18 (2011), p. 444-453

 

Over de spreker

Remco van der Wijngaart heeft meer dan 20 jaar gewerkt in een geacademiseerde afdeling van een ambulante instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg. In deze setting heeft hij geparticipeerd aan een eerste behandelonderzoek naar de effectiviteit van schematherapie voor de borderline persoonlijkheidsstoornis. Momenteel werkt Remco als cognitief gedragstherapeut en schematherapeut in een zelfstandige praktijk in Maastricht.

Naast het klinische werk geeft Remco veelvuldig les in voornamelijk schematherapie, zowel in binnen- als buitenland. Hij is auteur van het boek ‘Imaginaire rescripting, theorie en praktijk’ en ‘Stoelentechniek, theorie en praktijk’. In samenwerking met anderen heeft hij diverse audiovisuele leermiddelen geproduceerd, zowel op het gebied van cognitieve gedragstherapie als op het gebied van schematherapie.

 

 

Kernwoorden

Schematherapie, praktisch, inspirerend, demonstraties