Herken je ook dat het in sommige exposure behandelingen voelt alsof je geen stap vooruitkomt? Dat leerervaringen uitblijven, ondanks jouw expertise en ondanks de volledige inzet van de cliënt? Dat motivatie niet het probleem lijkt te zijn, maar jullie allebei toch steeds meer gaan twijfelen of exposure nog wel zin heeft? Dan is deze workshop voor jou!

 

Uit onderzoek weten we dat exposure voor veel cliënten een zeer effectieve behandeling voor angst- en dwangstoornissen kan zijn. Het is echter ook een realiteit dat niet iedereen voldoende opknapt van exposure (ongeveer 30-40% herstelt onvoldoende met exposure, zie o.a. Durham et al., 2003). Het aanpakken van angst- en dwangklachten is dan een uitdaging, vooral wanneer cliënten voortdurend verstrikt raken in hardnekkige patronen van negatieve zelfspraak, zichzelf onder druk zetten, of het verliezen van contact met hun lijf of gevoelswereld. Zulke patronen kunnen de waardevolle leerervaringen die mensen op kunnen doen uit exposure flink dwarsbomen.

 

In deze workshop maak je kennis met een benadering waarin we exposure met elementen uit de schematherapie integreren. Door het modusmodusmodel en de ervaringsgerichte werkwijze van de schematherapie doordacht in te zetten binnen een exposurebehandeling, versterk je de doeltreffendheid van exposure bij cliënten met hardnekkige angst- en dwangstoornissen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de gezonde volwassen mindset en vaardigheden (zoals het omgaan met emoties en compassie) worden versterkt en helpt cliënten om in contact te komen met hun lichaam en emoties. Cliënten zijn dan beter in staat om los te komen van actieve modi die tijdens de exposure interfereren met leerervaringen en kunnen zich meer richten op hun gezonde behoeften. Dit versterkt zowel de intrinsieke motivatie om hun angsten aan te gaan, als het vermogen om gezonde leerervaringen op te doen tijdens een exposure-oefening. Inmiddels hebben wij vele jaren klinische ervaring met dit behandelmodel en ondersteunen wetenschappelijke onderzoeksresultaten de potentie van deze behandeling (o.a. Peeters et al., 2021).

 

Na het volgen van deze workshop heb je een concreet beeld van hoe deze behandelvorm eruitziet, voor welke cliënten en settings zij geschikt is en ben je in staat om specifieke elementen uit de behandeling in je eigen praktijk toe te passen. Je leert bijvoorbeeld hoe je exposure-oefeningen kunt ontwerpen vanuit een schematherapeutische werkwijze om optimale leerervaringen te krijgen in een stagnerende behandeling. In de workshop maken wij gebruik van powerpoint presentaties en demonstraties van technieken en oefenen we in groepjes. De workshop is geschikt voor alle geïnteresseerden met een basale voorkennis van CGT/exposure en (de taal van) schematherapie.

 

 Leerdoel

  1. Kennisnemen van de wetenschappelijke evidentie voor schematherapeutische exposure voor angst- en dwangstoornissen
  2. Kennisnemen van de indicatiestelling voor een schematherapeutische exposurebehandeling
  3. Kennismaken met schematherapeutische exposure als volledige behandeling voor hardnekkige angst- en dwangstoornissen
  4. Het leren toepassen van concrete schematherapeutische exposure-oefeningen om in de eigen praktijk te gebruiken
  5. Een inspirerende workshop hebben samen met fijne collega’s

 

 Aanbevolen literatuur

Open access: Peeters, N., Van Passel, B., & Krans, J. (2022). The effectiveness of schema therapy for patients with anxiety disorders, OCD, or PTSD: A systematic review and research agenda. British Journal of Clinical Psychology, 61, 579-597. https://doi.org/10.1111/bjc.12324

 

Open access: Peeters, N., Stappenbelt, S., Burk, W. J., Van Passel, B., & Krans, J. (2021). Schema therapy with exposure and response prevention for the treatment of chronic anxiety with comorbid personality disorder. British Journal of Clinical Psychology, 60, 68-76. https://doi.org/10.1111/bjc.12271

 

Ons behandelprogramma maakt gebruik van:
Van Genderen, H., Jacob, G., & Seebauer, L. (2012). Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

 

Van Genderen, H. (2023). Doorbreek je patronen in vijf stappen. Een systematisch plan om negatieve gevoelens, gedachten en gedrag te veranderen. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

 

Ons behandelprogramma verschijnt in boekvorm in 2024-2025:
Neijenhuis, van Niekerk & Krans. Schematherapeutische exposure voor angst- en dwangstoornissen. Bohn Stafleu van Loghum.

 

 Over de sprekers