Er is de laatste jaren in toenemende mate interesse voor de potentie van Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) bij de behandeling van verschillende psychiatrische aandoeningen, waaronder ook depressie. Dankzij de inspanningen van wetenschappelijke onderzoekers wereldwijd, is de effectiviteit van MBCT bij mensen met depressieve klachten meermaals aangetoond. Er is dan ook een stijgende vraag naar het inzetten van MBCT in de klinische behandelsetting. Tijdens deze workshop hebben we aandacht voor de manier waarop MBCT een waardevolle toevoeging kan zijn op het huidige behandelaanbod van depressie. Naast een uiteenzetting van de huidige state-of-the-art evidentie van de effectiviteit van MBCT in depressie, leer je een aantal belangrijke aangrijpingspunten om MBCT in te bedden in een lopende behandeling. We nodigen je uit om mee te denken hoe deze specifieke MBCT-vaardigheden onderdeel kunnen worden van het bestaande repertoire van de cognitief gedragstherapeut bij het behandelen van depressie.
Leerdoel
- kennis van de ruime evidentie voor het programma MBCT
- verbinding leggen tussen FABA’s, het gedragstherapeutisch proces en de oefeningen uit de MBCT
- verruiming van de interventiemogelijkheden bij het behandelen van depressie
- en
Aanbevolen literatuur
Zindel V. Segal, Mark Williams, John Teasdale (2013). Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie. Nieuwezijds BV. ISBN: (978)9057123894.
Simon B. Goldberg, Raymond P. Tucker, Preston A. Greene, Richard J. Davidson, Bruce E. Wampold, David J. Kearney, Tracy L. Simpson, Mindfulness-based interventions for psychiatric disorders: A systematic review and meta-analysis, Clinical Psychology Review, Volume 59, 2018, Pages 52-60, ISSN 0272-7358,
https://doi.org/10.1016/j.cpr.2017.10.011.
Over de sprekers
Frederiek Stapel is GZ-psycholoog/Supervisor VGCt, ACT-therapeut en mindfulnesstrainer.
Inmiddels 27 jaar werkzaam als psycholoog, heeft Frederiek haar ervaring en kennis opgebouwd met het toepassen van wetenschappelijk bewezen behandeltechnieken bij onder andere angstproblematiek, trauma en depressie. Naast het geven van therapie zet Frederiek zich sinds 2004 in voor het trainen van nieuwe professionals. Sinds 2014 doceert zij de basis-en verdiepingsopleiding van de VGCt op verschillende plekken in Nederland. Zij geeft supervisie, leertherapie en n=1 begeleiding in het VGCt opleidingstraject en de GZ-opleiding. Naast CGT, ACT (opgeleid door o.a. Jacqueline A-Tjak en Steven Hayes) en MBCT (opgeleid door o.a. Ruth Baer, Mark Williams en J. Kabat-Zinn) is zij ook getraind in Mindfulness Self-Compassion (opgeleid door Kristin Neff en Christopher Germer) en EMDR en past deze technieken zo nodig aanvullend toe. Frederiek is sinds 2017 Mindfulnesstrainer (cat. 1, gevorderd), lid van de VVM, VMBN en ACBSBeNe en de internationale vereniging voor contextuele gedragswetenschap (ACBS). In de ACBSBeNe is zij actief in diverse commissies en werkgroepen.
Ineke van Heemstra-Hegener is GZ-psycholoog/psychotherapeut/supervisor VGCt, mindfulnesstrainer
Heeft 25 jaar geleden met een collega in Rotterdam een maatschap opgericht op het gebied van Arbeid en Gezondheid en hier met aantal collega’s 20 jaar in gewerkt. In 2003 werd zij opgeleid als mindfulnesstrainer. De laatste 4 jaar heeft ze als psychotherapeut gewerkt in een eigen SGGZ praktijk in Haarlem. Deze praktijk gaat zij komende zomer beëindigen om zich daarna alleen nog toe te leggen op het geven van supervisie en ouderbegeleiding. Mindfulness is een rode draad in al deze werkzaamheden.
Imke Hanssen is Psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog en postdoctoraal onderzoeker
Imke verdedigde op 8 juli 2022 haar proefschrift: In search of balance, Mindfulness-Based Cognitive Therapy in bipolar disorder aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit onderzoek voerde zij uit bij het Radboudumc Centrum voor Mindfulness, waar zij in 2020 de postacademische opleiding tot mindfulnesstrainer (cat. 1) afrondde. Sinds september 2022 is zij werkzaam als psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog (Radboudumc, afdeling psychiatrie) en postdoctoraal onderzoeker (Radboudumc, Centrum voor Mindfulness). Daarnaast is zij lid van de wetenschapscommissie van de Vereniging voor Mindfulness Based Trainers (VMBN)
Kernwoorden
Wetenschappelijke evidentie, depressie, MBCT, het gedragstherapeutisch proces