Bij cliënten met een angststoornis die onvoldoende opknappen van CGT (en/of medicatie) lijkt schematherapie een veelbelovend alternatief. Er isinmiddels een klein aantal studies gedaan, met mooie resultaten. Schematherapie bij cliënten met een angststoornis richt zich voornamelijk op de schema’s en modi die de angstklachten in stand houden en kan zowel individueel als in een groep aangeboden worden. In de workshop gaan we in op de wetenschappelijke onderbouwing van schematherapie bij (langdurige of therapieresistente) angststoornissen en welke schema’s en modi hierbij relevant zijn. We presenteren een casusconceptualisatie van een cliënt met hierbij extra aandacht voor de dwangmatige overcontroleerder en het kwetsbare (bange) kind.

 

We gaan praktisch aan de slag met een demonstratie en rollenspel van twee schematherapietechniekendie relevant zijn voor de angstige cliënt: het interview met de bescherme en het oefenen met het zorgen voor het bange kind. Deelnemers aan de workshop oefenen aan de hand van een template met één van deze technieken. We sluiten af met een blije kind oefening.

 

Na het volgen van deze workshop heeft u meer kennis over de toepassing van schematherapie bij cliënten met een angststoornis en kunt u de experiëntiële oefeningen direct toepassen in uw praktijk.

 

 Leerdoel

 

 Aanbevolen literatuur

 Over de spreker

 

 


 

Kernwoorden

Angststoornissen, Therapieresistentie, Innovatieve behandelingen, Schematherapie, Stoelentechniek