In deze workshop leer je over de verschillende vormen van angst die vaak een rol spelen voor, tijdens en na seksueel misbruik. Welk vermijding en veiligheidsgedrag vaak voorkomen na misbruik en waar je in de behandeling op moet letten. Er is daarnaast aandacht voor hoe je het systemisch aan kan pakken in de behandeling.

 

We gaan tijdens de workshop aan de slag met verschillende casussen, zodat je met praktische handvatten en tips naar huis kan.

 

 Leerdoel

 

 Aanbevolen literatuur

 

 Over de spreker

Marieke van Oosteren-Reeuwijk is gespecialiseerd in het behandelen van traumaklachten en PTSS bij kinderen, jongeren en volwassenen. Daarnaast biedt zij hulp aan kinderen en jongeren met negatief zelfbeeld, angstklachten, emotieregulatie-problemen en kunnen ouders bij haar terecht met opvoedproblematiek. Indien ouders zelf onverwerkt trauma hebben, kunnen zij hiervoor ook behandeld worden. Marieke heeft veel ervaring met behandelen van klachten na seksueel misbruik. Zij is NVRG systeemtherapeut, orthopedagoog generalist en VEN EMDR practitioner K&J en is werkzaam in praktijk Imares.

Ze heeft jarenlange ervaring in de jeugdhulpverlening met speciale aandacht voor trauma en het sterker maken van gezinnen die in zwaar weer terecht zijn gekomen. Daarnaast is zij werkzaam geweest bij PSYTREC (psychotrauma expertise centrum), waar ze mensen met complexe PTSS (complex trauma) heeft behandeld. Ze heeft meegewerkt aan het programma ‘Geraldine en de vrouwen’, waar 6 vrouwen die seksueel misbruik hebben meegemaakt op reis gaan en intensieve traumabehandeling krijgen. Daar was ze 1 van de 4 psychologen die mee op reis waren.

Evalina Eulderink is werkzaam bij Praktijk IMARES en is orthopedagoog, ECHA- specialist hoogbegaafdheid en is in opleiding tot systeemtherapeut. Zij is gespecialiseerd in hechting, angsten, emotie-regulatiemoeilijkheden, zelfbeeld, hoogsensitiviteit en opvoed-vraagstukken. Evalina biedt aan zowel gezinnen als individuele cliënten binnen- en buitentherapie op maat.

 

 


 

Kernwoorden

Seksueel misbruik, Vermijdingsgedrag, Exposure op maat, Systeemtherapie, Praktijkgericht